
בשנים האחרונות נכנסו לחיינו כלים לתנועה ברחובות כגון : אופניים חשמליים, קורקינטים חשמליים וכד'.
מאז אנו נתקלים בכתבות רבות בתקשורת המתייחסות לשריפות רבות של אופניים חשמליים, כאשר נגרמת פגיעה לבני הבית שנפגעו מהתפוצצות האופניים. הממוצע עומד על למעלה מ 150 דירות אשר נשרפות כתוצאה מהתלקחות של סוללת הליתיום של האופניים או הקורקינטים החשמליים. שרפות אלה לעיתים גם עולות בחיי אדם ביניהם ילדים קטנים.
האופניים והקורקינטים החשמליים נמצאים לרוב בשימוש בני נוער אשר נוסעים ברחובות ובכבישים מבלי להתייחס כלל להוראות החוק והתנועה. מעבר לכך, בהרבה מקרים, הרוכשים מבצעים שינויים באופניים החשמליים באופן חובבני ולא מקצועי, על מנת לשנות את המהירות הנהיגה באופניים החשמליים אשר מגיעים אף לנהיגה מהירה יותר מקטנוע עליו אנו מחויבים לעבור מבחן נהיגה.
לא מעט אנשים רוכשים אופניים או קורקינט חשמליים "יד שניה" מבלי שבדקו את איכותם ותקינותם.
בהרבה מקרים, מבצעים הרוכשים שינויים בסוללה או לחילופין רוכשים סוללה שאינה מקורית. הם מבצעים טעינה של האופניים החשמליים בתוך הדירה שלא על פי התקן הנדרש, לדוגמא באמצעות כבל מאריך, ובמקרה של התלקחות הסוללה או המטען במהלך טעינת האופניים החשמליים, התפשטות האש בתוך הדירה מהירה ביותר, כך שכל מה שנותר על הנמצאים בדירה הוא לברוח בכדי למנוע פגיעה גופנית או חלילה מוות.
מקרים רבים שבדקתי בשריפת דירות כתוצאה מהתלקחות של אופניים או קורקינט חשמליים, היו של כלים חדשים שנרכשו ומדובר בטעינת הכלי בפעם הראשונה.
נתקלתי בהתלקחות קורקינט חשמלי בתוך יחידת דיור קטנה, שנרכש על ידי חיילת משוחררת בשעות אחר הצהריים ונהגה בשמחה הביתה. בשעות הערב של יום הרכישה, ביצעה טעינה של הקורקינט בתוך יחידת הדיור ונכנסה לישון. בשעות הבוקר הבחורה נכנסה למקלחת והקורקינט התפוצץ בתוך יחידת הדיור. ברור לחלוטין כי חייה ניצלו בשל העובדה ששהתה באותו רגע בחדר האמבטיה ולא בחלל המרכזי של היחידה.
הוזמנתי לפני מספר חודשים לדירה בפתח תקוה של זוג עם 3 תינוקות כאשר האופניים החשמליים שנרכשו מספר ימים לפני אירוע השריפה הוצבו במרפסת. התפוצצות של הסוללה גרמה להתלקחות של כל הדירה ובנס גדול חולצו כל בני הבית בשלום מדירה שנשרפה באופן קשה ביותר.
קיימת חשיבות רבה, לא לבצע חיבורים חובבניים של כבלי חשמל מאריכים. מומלץ שלא לבצע טעינה של אופניים חשמליים במרכז הדירה בה נמצאים בני הבית וכמובן שלא לבצע שינוי במכשיר המקורי ולפעול בהתאם להוראות יצרן לגבי זמן טעינה.
להלן מספר המלצות לטעינה בטוחה של הסוללה:
- אין להשאיר סוללה בטעינה ללא השגחה
- יש לנתק את המטען מהסוללה בסיום הטעינה
- יש להשתמש בסוללה ומטען מקוריים בלבד
- אין לטעון את הסוללה בסיום הנסיעה כאשר היא חמה
- אין לבצע שינויים בקיבולת הסוללה
- אין לטעון את הסוללה בקרבת חומרים דליקים
- אין לטעון מספר סוללות על שקע אחד מחשש לעומס יתר
- אין לאחסן או לטעון את הסוללה ליד מקורות אש או שמש ישירה
הפרט הכי חשוב אשר יכול להציל את חייכם הוא להתקין גלאי עשן. בשל העובדה ששריפות אשר מקורן בסוללות ליתיום מתפשטות במהירות, גלאי עשן יתריע מיד בתחילת השריפה וייתן לכם את ההזדמנות להימלט מהדירה הבוערת. בנוסף, מומלץ לרכוש מטפה (מטף) על מנת שתוכלו להשתלט על השריפה עוד בתחילתה.